#70 Hang een buitenlamp op (update)


Even een lamp ophangen. Het lijkt zo simpel. Je koopt een lamp, haalt het uit de verpakking, pakt een schroevendraaier en beginnen maar. Helaas, dat ging iets anders. Al snel kwamen we tot de ontdekking dat de oude lamp (10 jaar oud) compleet vastgeroest zat. De schroeven waren met geen mogelijkheid los te draaien.

Dat vereiste dus een andere aanpak: uitboren. De volgende kluskoffer kwam te voorschijn met de boormachine. Natuurlijk was het weer zoeken naar het juiste boortje. "Is dit nou voor steen of voor metaal?" "Is het boortje wel dik genoeg?" Al snel lagen alle klusspullen buiten. En dat terwijl het zonnetje lekker begon te branden en de temperatuur steeg. Na de eerste schroef kwam de tweede tevoorschijn. Ook vastgeroest. Maar deze zat in de muur en moest er toch wel uit. De nieuwe lamp kan anders niet vlak tegen de muur hangen. Dus het volgende gereedschap kwam tevoorschijn: de metaalzaag. Goed, eindelijk was de oude lamp verwijderd met schroeven en al.

En dan komt het. Je herkent het vast wel. Een grote bak tot de rand gevuld met schroeven en pluggen. Na een kwartier zoeken en zeker weten dat je echt alle klusspullen naar buiten hebt gehaald, is het gelukt om twee schroeven en pluggen te vinden. Ja wel, met bijpassende steenboor. Even twee gaatjes boren, pluggen er in, lamp op de juiste plek hangen, schroeven er in, lamp aansluiten (en natuurlijk even testen) en kap er op. Gelukt! En ik weet meteen weer waarom klussen iets is waarvoor je de tijd moet nemen.

Advies: begin pas aan klussen als je alles compleet hebt. Ga dus niet zoeken tussen oude schroeven, maar koop een compleet setje in de bouwmarkt.

 

Update: inmiddels is de tweede buitenlamp ook vervangen. Uiteraard ging dat net zo moeizaam als de eerste door vastgeroestte schroeven...

CONVERSATION

1 reacties:

  1. Ja, goede voorbereiding is het halve werk. Zeker voor lampen buiten is het ook verstandig om een lichtplan te hebben voor je gaat beginnen met klussen.

    BeantwoordenVerwijderen