#100 Bezoek de hoofdstad van alle Nederlandse provincies



Is het haalbaar om in één dag alle hoofdsteden van Nederland per spoor te bezoeken? Ja, dat kan! Maar welke route is het snelst? Wie wil mee? Dat laatste was snel opgelost. Mijn danspartner Ernst was als echte "treinofiel" en eigenaar van Huider Modelbouw direct enthousiast. En toen begon het puzzelen voor de snelste route...

De spelregels: langs alle hoofdsteden van de provincies én de hoofdstad van Nederland. Dertien in totaal binnen 24 uur. De trein moet er stoppen, dus niet aan voorbij rijden. Het station moet het hoofdstation zijn. Dus niet Den Haag Hollands Spoor, maar Den Haag Centraal. Bij elke hoofdstad op de foto met het stationsbord. Starten en eindigen op hetzelfde station, namelijk Heerhugowaard. Oké, het zijn maar een paar simpele regeltjes...

Het werd al snel duidelijk dat een rondje langs alle hoofdsteden alleen kan op een werkdag. In het weekend rijden er te weinig treinen en de kans op werkzaamheden aan het spoor (en dus vertragingen) is zeer groot. Na een paar avondjes puzzelen, spoorwijzigingen van de NS en goed weer afwachten, kozen we voor maandag 5 september 2016. De eerste trein die vertrok vanaf Heerhugowaard was om 05:30 uur. Vreselijk vroeg en verbazingwekkend hoeveel mensen er dan al met de trein reizen. Een aantal keer hadden we een overstaptijd van slechts 2 of 3 minuten. Maar Ernst (wandelende encyclopedie op het gebied van treinen) wist precies de juiste plek in de trein zodat we zo min mogelijk moesten lopen tijdens het overstappen. Ik bedoel: heeft iemand wel eens van een kopstation gehoord? Nou ik niet, totdat je bij Den Haag Centraal aankomt en ziet dat de treinen allemaal het station inrijden en dezelfde weg terug weer uitrijden. Dus zorg dat je helemaal voorin zit, dan zit je zo op het andere perron. Weer wat geleerd!

Inchecken-uitchecken-inchecken-uitchecken-inschecken
In Heerhugowaard de NS Dagkaart geactiveerd. Ter hoogte van Sittard vertelde een conducteur dat we wel moeten uitchecken als we het station verlaten. Nou, die keek even raar op toen we vertelde dat we pas 's avonds tegen elf uur een station uit zouden lopen! Toch moesten we aan het begin van de avond uitchecken bij de NS en weer inchecken bij Arriva. Oei! Dat stoptreintje was krap zeg! Harde en korte banken. En dat terwijl het tijd was voor het avondeten. Dat hebben we maar uitgesteld totdat we weer in een comfortabele intercity trein met tafeltje van de NS zaten.

Niet verwacht, maar toch gebeurd. Alle treinen die we moesten halen hebben we gehaald. Slechts één trein had vertraging, maar deze was net op tijd zodat we de overstap in Eindhoven haalden. Het was een lange en leuke dag met veel afwisselende landschappen. Nederland is mooi.

In het kort:
05:30 uur in de trein
22:58 uit de trein
14 uur en 28 minuten reistijd
4 uur en 28 minuten overstaptijd
aantal kilometers over het spoor gereden: geen idee...

Doel 100: CHECK!!

Reisschema


Uitgebreid schema voor de liefhebber:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten