#41 Ga eten in vijf restaurants waar je nog nooit eerder hebt gegeten


Eten is een dagelijks terugkerend moment. Eten is een restaurant niet. Van smakelijke eenvoudige maaltijden tot culinaire hoogstandjes, eten is genieten. Maar die kers op de appelmoes is echt passé. Dus zijn we op zoek gegaan naar unieke en leuke restaurants waar we nog niet eerder zijn geweest.

#1 Zondag 4 oktober 2015 - Hollands restaurant Moeke in Alkmaar
Na de kindervoorstelling 'Het Zandkasteel' in de Vest, wilde onze zoon pannenkoeken eten. Restaurant Moeke ligt aan de Kanaalkade op loopafstand van theater de Vest. Een klein en knus ingericht restaurant met een Hollandse kaart. Gerechten zoals Koksmaatje (kip- en varkenssaté), Dikke Bertha (kogelbiefstuk) en Moeke d'r Suddervlees (ouderwets draadjesvlees) staan op de kaart. En natuurlijk pannenkoeken! Kinderen die hun bordje leeg hebben krijgen een klein cadeautje. Kinderen kunnen ook lekker rondlopen en spelen met van alles en nog wat. Wil je rustig eten? Dan is Moeke niet de juiste keuze. Wil je met je kinderen eten en worden ze een beetje druk van de pannenkoeken met suiker? Geen probleem. In dit restaurant mag dat.

#2 Woensdag 7 oktober 2015 - Restaurant Leuk in Schagen
Voor mijn schoonmoeder is haar 70e verjaardag een bijzondere dag in een bijzonder jaar, waarin we haar man (mijn schoonvader) enorm missen. We zochten een restaurant met een huiselijke sfeer. En die vonden we in Schagen. In een voormalig woonhuis in het centrum zit restaurant Leuk. Een klein restaurantje met een prachtige kaart. Net even anders dan anders. Zoals bij alle 'ouderen' gaat er meestal niet zoveel eten meer in. Een seniorenmenu hebben ze niet, dus wilde mijn schoonmoeder twee voorgerechten. Gelukkig wisten we haar over te halen om eens wat anders te proberen. En wat heeft ze zitten smikkelen en smullen! Alles is opgegaan en wat was het lekker. Het restaurant was absoluut leuk en het eten was verrukkelijk.

#3 Zaterdag 24 oktober 2015 - Brasserie De Keuken in Schagerbrug
Een dagje winkelen in Den Haag hebben we afgesloten in deze gezellige brasserie in Schagerbrug. Via vrienden kregen we de tip om dit knusse restaurant eens uit te proberen. Het ligt namelijk in een heel klein dorpje en is nog niet zo bekend. Al was dat in het restaurant zelf niet te merken: propvol met mensen. Ondanks twee grote groepen en alle tafeltjes die bezet waren, was de bediening goed en hebben we niet lang op ons eten zitten wachten. Het eten was lekker, maar niet heel bijzonder.

#4 Zaterdag 9 april 2016 - Eetvilla Van den Brink in Soest
Dit is wel de grootste verrassing van alle vijf restaurants te noemen. Wat een geweldig concept hebben ze. Via Iens zochten we een leuk en niet te duur restaurant rond Amersfoort. Bij binnenkomst werd onze jas aangenomen, werden we begeleid naar de tafel en werd de stoel aangeschoven. De tafel was gedekt met strak gestreken linnen, mooie glazen en zilveren bestek. Klopt dit wel met het 3-gangenmenu voor 35 euro? Ja! Je hebt de keuze uit het Chef's menu 3-gangen (35 euro) of 4-gangen (42,50). Of je kunt kiezen uit de culinair 'all-you-can-eat' menukaart. Serieus! Culinair was het zeker. Wij kozen voor het 3-gangenmenu van de chef en dat was heerlijk. Mooie gerechten, in prima porties en zeer smaakvol. Oké, ze verdienen op de dranken (waar niet?). Een aperitief kost ongeveer tien euro , een schaal groente of aardappeltjes € 3,50 en een glaasje wijn € 4,00. Maar het eten is echt een culinaire belevenis, waardoor je de dranken snel vergeet. Dit restaurant is een dikke aanrader!

#5 Zaterdag 17 september 2016 - Rotisserie IJkgebouw in Alkmaar
Een monumentaal pand met een terras aan het water en een prachtige kas met uitzicht op het omringende Victoriepark. Het interieur is een mooie mix van industrieel, vintage en nieuw. Op de kaart staan vooral lichte en gezonde gerechten. In het voormalig fabrieksgebouw dat bijna omviel door verval, volgespoten met graffiti, kun je namelijk de hele dag lekker ontbijten en lunchen. Broodjes, croissants, yoghurt, vers fruit, toast, ei en american pancakes, maar ook lekkere salades en soep. Voor iemand die het liefst de hele dag ontbijt, is dit het beste restaurant! En hier hebben we de Tony Chocolenoly chocolademelk ontdekt. Mmm, wat is die lekker! Hier gaan we zeker vaker naar toe.

Na bovengenoemde restaurants volgen er vast nog wel meer. Restaurants ontdekken en lekker eten is altijd een feest!

CONVERSATION

2 reacties:

  1. Gave plekjes hoor! Dat lekker en leuk eten niet onbetaalbaar hoeft te zijn heeft zichzelf al lang bij mij bewezen. Zo ben ik helemaal gek van een
    restaurant bij ons om de hoek. Juist de ongedwongenheid en huiselijke sfeer zorgt ervoor dat ik heel de avond geniet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies! Eten in een restaurant moet lekker, leuk en betaalbaar zijn. De sfeer bepaalt voor een groot deel de beleving. Is de sfeer goed, dan is het eten (meestal) ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen